SAČUVAJTE SVOJU ZVUČNU KOLEKCIJU STARIH PLOČA – Preserve your collection of old recordings


Glasovi iz davnina

ivana milanović hrašovec

Na jednu stranu ploče stale su dve pesme: Neko vole Srpkinjicu, neko Hrvaticu i Ramazanska noć, uz muzičku pratnju Ciganske glazbe Paje Todorovića. Muzika kraljeve garde svira Srpske sevdalinke, a orkestar Milana Tomića razvija Demokratsko kolo… Preslušavanjem “predratnih” ploča na 78 obrtaja na veb sajtu Narodne biblioteke Srbije mnogi će ostati zatečeni pred kvalitetom srpske muzike iz prve polovine prošlog veka

ČEKAJUĆI KUPCE: Stovarište gramofona u prodavnici srpskih ploča Mite Đ. Palića 1913. u Pančevu

Da sada nisu digitalizovane, stare ploče na 78 obrtaja koje su još od 1900. godine putovale do ovih prostora, potpuno bi propale, i kao takve jedino bi bile za bacanje. Tih ploča još ima po celoj Srbiji, u muzejima, bibliotekama, privatnim kolekcijama, vlasnici možda i ne znaju za njih, zaboravljene su i spakovane u stare prašnjave kutije. Sve dok i sasvim ne propadnu one će čuvati najranije fono-zapise naše narodne, šlagerske, “džaz” muzik . . . . . .OSTATAK PROČITAJTE NA OVOM SAJTU.

OPŠTE UZEV POČEĆEMO DA SE BAVIMO I OVAKVIM PITANJIMA NA OVOM SAJTU JER JE TO U REDU, MI SE OVDE BAVIMO ZAŠTITOM NEČEGA ŠTO PROPADA PRED NAŠIM OČIMA U SRBIJI. vRLO JE VAŽNO DA SE SVAKO OD NAS POZABAVI SVOJIM LIČNIM KOLEKCIJAMA NAJBOLJE ŠTO UME I NA NAJBOLJI NAČIN. DOVOLJNO JE IMATI DOBAR GRAMOFON, IMATI ODGOVARAJUĆE PROGRAME Z AKOMPJJUTER I ETO LEPOG HOBIJA. EM SAKUPLJATE STARE PLOČE EM ČUJETE ZVUKOVE PROŠLIH VREMENA KOJI NESTAJU PRED NAMA. NARAVNO SMATRAM DA JE BOLJE SAKUPLJATI NAŠU ZVUČNU BAŠTINU JER DOMAĆE MUZIKE SA PROSTORA JUGOSLAVIJE OVDE IMA VIŠE NEGO U INOSTRANSTVU I TO JE DOBRO ZA NAS.

Ukoliko imate dobre stare ploče obratite se nama na ovom sajtu i mi ćemo sve pokušati da sačuvamo te stare snimke koje posedujete. EMAIL je na ovom sajtu, potražite ga. Prebacivanje sa vaših starih ploča je BESPLATNO ukoliko nam trebaju vaši stari snimci.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s