RHAPSODY in Blue by GEORGE GERSHWIN played by the author part 2


ČUVENI SAJT INTERNET ARCHIVE DO KOGA IAMTE LINK SA OVOG SAJTA IMA OVO LEPO DELO U DVA DELA MADA JA NISAM MOGA DA NADJEM I PRVI DEO. DAKLE DANAS SAMO SLUŠAMO DRUGI DEO NJEGOVOG DELA RHAPSODY IN BLUE KOJE OVDE IMA PRAIZVEDBU OD STRANE SAMOG AUTORA.

РАПСОДИЈУ У ПЛАВОМ СВИРА САМ ЏОРЏ ГЕРШВИН

Rapsodija u plavom je u originalu bila napisana za dva KLAVIRA, međutim aranžer Paula Whitemana je uradio orkestraciju djela tri puta: 1924., 1926. i 1946.

Rapsodija je premijerno izvedena 12. februara 1924. godine u New Yorku na koncertu P. Whitemana nazvanom Eksperiment u modernoj glazbi. Koncert je trajao jako dugo, a skladbe su bile slične jedna drugoj, te se publika počela dosđivati. Međutim, dosadu je razbio glisando klarineta kojim je počinjala Rapsodija u plavom. Zanimljivo je da je Whitemanov klarinist na jednoj od proba odsvirao glisando na ovaj način, iz šale, ali se Gershwinu to svidjelo, te je rekao klarinetisti da od tada to uvijek tako svira.

Gershwin je dijelove za solo glasovir napisao tek poslije premijere. Naime na samoj premijeri, on je sam improvizirao, a na partiturama je pisalo Čekaj na znak!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s