Peva TOMIĆ ŽIVOJIN – Great Serbian opera star


OPET NARAVNO NEMAMO SLIKU ZA JEDNOG IZVANREDNOG PEVAČA IZMEDJU DVA RATA, ŽIVOJINA TOMIĆA KOJI ĆE NAS SAD MALO PODSETITI NA SVOJE DANE. NA INTERNETU SKORO DA NEMA NIŠTA O NJEMU I TO JE ZAISTA SRAMOTA. PRETPOSTAVLJAM DA BI TREBALO DA OVDE NA OVOM BLOGU MI SAMI NADJEMO FOTOGRAFIJE, NAPIŠEMO NEŠTO O SVIM TIM LJUDIMA KOJI PEVAJU OVDE I DAMO BAR I NEKU ANEGDOTU O NJIMA.

NARAVNO POTRUDIĆEMO SE I TO DA URADIMO ALI U DOGLEDNOJ BUDUĆNOSTI.

PEVA ŽIVOJIN TOMIĆ

Živojin Tomić (Kladovo 1896 – Podgorica 1961)

Pevač tenor i muzički pedagog, pevanje je učio u Odesi i na konzervatorijumu u Beču. U Beogradskoj operi je prvo bio angažovan kao horski pevač,da bi ubrzo postao solista. Od 1945. godine boravi u Podgorici gde je radio kao koncertni pevač, redaktor programa Radio Titograda, scenski stvaralac i lokalni pedagog. Njegov tenor obeležio je brojne operske predstave.
„Beogradska opera, osnovana 1920. godine, predvođena Stevanom Hristićem i Lovrom Matačićem, izgradila je bogat repertoar. Pored standardnih dela, postavljene su bile opere P. I. Čajkovskog, A. P. Borodina i M. P. Musorgskog, zatim Vagnerovi Holanđanin lutalica, Loengrin i Tanhojzer, Saloma Riharda Štrausa i druge. Izvodila ih je ekipa pevača, među kojima su bila Zdenka Zikova, Živojin Tomić, Vojislav Turinski, Melanija Bugarinović i Bahrija Nuri-Hadžić, protagonistkinja na premijeri Bergove Lulu, u Cirihu 1934. godine.”

Roksanda Pejović

„G. Tomić nije pevač raskošnih zvučnih vibracija, ali njegova umetnost ima svoju specifičnu boju i vrednost: to je pevač neosporne čiste vibracije, toplog, zvučnog tenora, srdačnog, iskrenog, koji od srca peva, i koji peva jednim zbilja ujednačenim pevačkim manirom i glumi sa puno realno dobrih opersko-glumačkih kvaliteta, da je kao takav, dobro došao i potreban Beogradu.”

Miloje Milojević

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s