JOSIP RIJAVEC peva za vas na ploči iz 192? – Great tenor from first YUGOSLAVIA


JOSIP RIJAVEC je poznati ali pomalo zaboravljen tenor predratne Prve JUGOSLAVIJE, Slovenac koji je postao poznat i širom sveta. Na gornjoj slici je iz perioda dok je živeo i radio u Beogradu u Narodnom Pozorištu u nekim 20-tim godinama. Ovde ga imamo na jednoj ploči gde izvodi narodne pesme Slovenije u obliku nekog potpurija što je tada bilo u modi. Ploča je iz nekih 20-tih godina prošlog veka i lepo zvuči. Njegov glas je naravno izvanredan.

Gospodin Rijavec je odbio nastavak svoje karijere da bi u Beogradu u novoj JUGOSLAVIJI postao najveći operski pedagog. Bio je profesor i poznatoj divi BISERKI CVEJIĆ.

Певаће ЈОСИП РИЈАВЕЦ

Josip Rijavec (1890 – 1959) je eden tistih slovenskih opernih umetnikov iz prve polovice 20. stoletja, ki je danes žal že nekoliko pozabljen, četudi so ga na vrhuncu njegove mednarodne kariere primerjali celo s tako slavnima tenoristoma kot sta Caruso in Gigli. In ko je leta 1931 nastopil v Buenos Airesu, v znamenitem Teatru Colon, enem največjih opernih gledališč, je žel nedeljene pohvale. Rijavec je med letoma 1907 in 1941 nastopal po evropskih in svetovni opernih odrih, sodeloval je z najboljšimi dirigenti, ki so ga oblikoval v vrhunsko umetniško osebnost. Njegov izjemen glas in občudovanja vredna muzikalnost ter veliko pevsko znanje so bili trdna podlaga za vzorne umetniške interpretacije vseh največjih opernih vlog.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s