MIODRAG Mile LUKOVIĆ 1934-2008 Jedna neverovatna kolekcija


Miodrag Luković ( 1934- 2008)-kratka biografija

Miodrag Lukovic,  ekonomista i  pevac  zabavne muzike, šlagera, grčke muzike i staro- gradskih pesama,  svoju pevačku karijeru započeo je  1953. godine, kada je na studentskom takmicenju  dzez okestara i pevaca osvojio prvu nagradu publike i  drugu žirija i položio audiciju na Radio Beogradu, pesmom Zarka Petrovica.

Pedesetih godina, popularna muzika sa Zapada se prepevavala i prevodila. Muzika se izvodila na igrankama u DK”‘Božidarac” , stadion “Guberevac’ , “Mali Kalemegdan” , “Tašmajdan”, DIF, najčeće uz pratnju orkestra Dinamo. Na tim igrankama i Mile Luković je započeo svoju profesionalnu karijeru pevača.

Šezdesetih godina snimali su se zabavni,  šou programi na kojima su muzičari nastupali zajedno sa zabavljačima i humoristima u Domu sindikata, na Kolarcu i drugim mestima u Beogradu. Miodrag Luković je tih godina nastupao  sa, tada,  najpoznatijim muzicarima, pevačima i zabavljačima. Pomenućemo samo neke: pevače kao što su   Dusko Vidak, Mirko Šouc,  Dusko Radetic, Dragan Beljin, Mihailo Zivanovic, Voja Jovanovic, Pavle Stefanovic, Djordje Marjanovic, Dusko Jaksic, Nada Knezevic, Ljiljana Petrovic, Dragan Tokovic, Radmila Karaklaić itd; i zabavljače, kao što su Čkalja , Raf, BrankaVeselinović.

Mile Luković je snimio   24 kompozicije, a prvu singl ploču  “Kristinka “  snimio je pocetkom 60-ih godina uz pratnju ansambla usnih harmonika “Pet kao jedan”. Sledeća kompozicija,  ”Za rodjendan”, bila je medju 10 najslušanijih ploca tog vremena, kako su tada pisali “Politika” ‘Borba”i “Novosti”. Slično je bilo i sa prepevanom pesmom “You are my sunshine” (“Ti si moje sunce”).  Muziku za njega su uglavnom pisali Radoslav Graic i  Radomir Ristic,  a reči pesama je uglavnom pisao sam.  Kasnije vrlo popularnu pesmu  “Šta ta briga kako živim”  prvi je  snimio. Prvi je pripremio i snimio pesmu  “ Mansardamalistan “ , koja je kasnije bila snimljena više puta. Sve ploce su snimljene za “Jugoton” u Beogradu, većina  uz muzicku pratnju  kvarteta gitara  Velje Teodosijevca.

U medjuvremenu je postao ekonomista i zaposlio se, ali je nastavio  da se bavi pevanjem  i snimanjem kao solista  kvarteta gitara Velje Teodosijevica. Iako se profesionalno više nije bavio pevanjem, pevanje mu je dugo ostalo hobi. Nastavio je da   nastupa  u  restoranu “Hiljadu ruža” I Klubu palate “Beogradjanka”.

Prestao je da se bavi pevanjem  1988. godine, da ustupi mesto mladjima , kako je govorio, i  otišao u penziju. Tada je postao ribolovac.  Bio je  društven, duhovit,  omiljen.  Tako je bilo do poslednjeg časa  kada nas je napustio u svojoj 75 godini.

МИОДРАГ МИЛЕ ЛУКОВИЋ

Добисмо овај текст и ову фантастичну колекцију само захваљујући његовој ћерци Татјани која је ово уступила блоговима које урежујем. ХВАЛА ТАТЈАНА!

Advertisements

3 thoughts on “MIODRAG Mile LUKOVIĆ 1934-2008 Jedna neverovatna kolekcija

  1. Drago mi je da sam našao sve na jednom mestu iscrpno i tačno.
    Slušao sam Mileta u motelu 1000 ruža i bi mi žao kad je otišao ceo ansambl u beograđanku da svira ,ali me najviše iznervirao youtube jer nema nijedne Miletove pesme . Zahvaljujem se na ovim informacijama a Mileta sam poslednji put video 1998 na Slaviji pozdravili smo se i čini mi se da je tu blizu i radio jer je rekao da ima kratku pauzu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s