Istorijski snimci


Ovde ćemo pokušati da odgovorimo koji je najstariji “živi” snimak koji je nastao na tlu SRbije. Računaće se celokupna istorija Srbije koja se poklapa sa pojavom uredjaja za snimanje sa kraja pretprošlog veka. Najstariji snimak na svetu (i u Engleskoj) je odredjen a to je jedan koncert sniman u Kristalnoj Palati 1888. godine. O ovom koncertu možete pročitati na sledećoj web strani.

Na nama ovde i uz vašu pomoć je da odredimo koji je najstariji snimak uživo na prostoru Srbije, bez obzira koja je tema tog snimka.

Here on this page on this blog we will try to give the answer to the question: WHICH IS THE OLDEST LIVE RECORDING IN SERBIA Through the history of live recordings. We can give that answer also with your help.

Kao moj skromni doprinos postaviću ovde nešto što je objavljeno u Jugoslaviji i tema je jedne ploče a to je ZVUČNA RAZGLEDNICA BEOGRADA na kojoj je najstariji snimak (i u mojoj kolekciji) govor Tita povodom 27. marta 1945 i proglašenje Federativne narodne republike Jugoslavije 29. novembra 1945. godine, takodje od strane Tita.

TITO govori 27. marta 1945. godine – TITO speaks on March 27, 1945.

TITO govori na proglašenju države Jugoslavije 29. novembra 1945. godine – TITO speaks on inauguration of Federal peoples republic of Yugoslavia on November 29, 1945.

FIS DUR – Jeep Jocky jump (uživo negde u Beogradu?) 1946. Jedan od dva tri najstarija snimka ovde. U pitanju je dobar džez. One of the few live recordings from Yugoslavia, a good old recording from somewhere in Belgrade.

MIHAJLO ŽIVANOVIĆ oktet na Kolarcu 1958. godine.

__________________________________________________________________________

Pre neko veče dogodilo se veoma lep audiofilski-starinarski sastanak u Maloj sali KOLARČEVOG UNIVERZITETA u Beogradu. Uskoro ćemo psotaviti i zvučni snimak te večeri.

Budite strpljivi i čućete zaista nekoliko izvanrednih snimaka kakve do sada niko nije čuo.

3 thoughts on “Istorijski snimci

  1. Pingback: MIHAJLO ŽIVANOVIĆ oktet uživo na Kolarcu 1958 « Sa starog gramofona

  2. Drago mi je da ste se javili.
    Ono veče je bilo jako lepo a snimci koje ste iskopali iz arhiva neverovatni.
    Sve u svemu vi ste jako važna ličnost u mom životu jer se ja bavim amaterski, takodje prikupljanjem starih snimaka.
    Na primer baš na toj večeri je spomenuto da nema sačuvanih radio emisija MILOVANA ILIĆA MINIMAXA a ja imam čal dve njegove emisije, i tako dalje………
    Ovaj blog je samo mali delić. . . .

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s